Istorijat

Radio 021 je osnovan 9. juna 1997. godine, a osnivači su bili Skupština Grada Novog Sada, NIP “In-press” iz Beograda i “Audio konstruktor” iz Novog Sada, sa jednakim vlasničkim udelom. Grad Novi Sad je 2005. godine prodao svoj vlasnički udeo, a 021 ga po pravu preče kupovine otkupio, pa je od tada preduzeće u stoodstotnom privatnom vlasništvu.

Kao jedinom nezavisnom mediju u Novom Sadu, Radiju 021 je tokom devedesetih dva puta nasilno prekidan program oduzimanjem predajnika, a 6. aprila 2000. u potpunosti je izgoreo u požaru koji je zahvatio zgradu Radničkog univerziteta gde su mu i bile smeštene prostorije. Uzrok požara, u kojem je život izgubila Milica Prostran, nikada nije utvrđen, niti je bilo ko zbog toga odgovarao.

U oktobru 2000. godine 021 je pokrenuo Multiradio, čiji je program bio na pet jezika manjinskih zajednica Vojvodine (mađarski, slovački, rumunski, rusinski i romski), ali je on ugašen 2008. jer nije dobio dozvolu za emitovanje programa na konkursu za dodelu frekvencija.

U januaru 2007. godine 021 je otvorio prvi Radio kafe u Srbiji, nalazi se u Miletićevoj 45. U ovom prostoru rezervisanom za kulturna i klupska dešavanja, gostuju i predstavljaju se najatraktivniji pisci, publicisti i autori iz različitih oblasti, a u večernjim satima organizuju se koncerti, plesne večeri, filmske projekcije, stand up komedije, promocije knjiga i tribine.

Kao društveno-odgovoran medij, 021 je od 2009. do 2012. uz pomoć svojih slušalaca prikupio preko 7.000 knjiga kojima je opremio biblioteke Dečije bolnice, Instituta za kardiovaskularne bolesti, Gerontološkog centra i Okružnog zatvora.

Zanimljivosti

Prva stvar koja je 1997. otišla u etar bila je “U ljubav vjere nemam” – Giboni & Oliver Dragojević iako se često navodi da je to bila numera “Satisfaction” – Rolling Stones.

Svi nacionalni i regionalni mediji preneli su 1. aprila 2004. godine vest da je tadašnji savezni ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić naseo na prvoaprilsku šalu Radija 021 potvrđujući da se sreo sa američkim biznismenom Stivom Bogdanovićem, likom kojeg je izmislila redakcija.

Ogromnu pometnju među novosadskim političarima i novinarima izazvala je prvoaprilska šala Radija 021 1. aprila 2005. godine kada je objavljeno kako je redakcija došla u posed DVD-a pod nazivom “Novosadski grupnjak”, a na kojem su u orgijama snimljeni pojedini lokalni političari.

Na Dan žalosti u Novom Sadu zbog smrti kantautora Đorđa Balaševića, Radio 021 je 21. februara 2021. godine, tokom celog dana u svom programu puštao samo Balaševićeve pesme. Putem striminga 021 se tog dana slušao u čak 67 zemalja sveta.